Günümüzde, özellikle sosyal medyanın da etkisiyle, herkes merak ettiği bir konu hakkında, hap bilgiler aramakta, çoğu kez de bu bilgilerin yüzeysel olması sebebiyle, insanlar tarafından anlık reflekslerle uygulanıp başarısız sonuçlar alınmaktadır. Zaten, bizlere sağlanan bu bilgilerin çoğu ya kulaktan dolma bilgilerdir ya da derinlemesine araştırma yapılmadan, rastgele elde edilen sonuçlarla elde edilmiş deneyimlerdir. Söz konusu insan vücudu olduğunda, gerekli çalışmaların yapıldığına emin olunmadan, hiçbir gıda, egzersiz veya bilgiye itibar edilmemelidir.
Kilo verilecek bölge yapılan araştırmalara göre genellikle vücudun ilk yağlanmaya başladığı bölgeden başladığı var sayılır. Yani siz, ilk basenlerinizden yağlanmaya başlıyorsanız, muhtemelen ilk basenlerden kilo vermeye başlayacaksınız. Ancak, bu durum bireyin metabolizmasına göre değişmektedir. Bu konu hakkında genellemeler yapılsa da, yüzde yüz bir tespit hala yapılamamıştır.
Bölgesel İncelme Diye Bir Şey Var Mıdır?
Kısaca cevap vermek gerekirse: Hayır yoktur! Aslında vücudunuzda yapacağınız bölgesel antrenmanlar bile ilk olarak o bölgeyi çalıştırmamakta, kalbi çalıştırmaktadır. Dolayısıyla yapacağınız her egzersiz vücudun kan dolaşım hızını arttırmaktadır. Nabzın şiddeti ise yaptığınız hareketin şiddetine göre değişir. Nabzın yükselmesi, bütün vücuttaki kan dolaşımını hızlandıran, besinlerin kana karışmasını, sentezlenmesini hızlandıran, belirli bir süreden sonra da vücudun, yağ yakma evresine geçmesine destek sağlayan bir süreç olarak değerlendirilmelidir. Yani aslında vücut, kendisine sağlayacağı enerjiyi depolanmış yağlardan almaya karar verdiğinde, kendisine en kolay gelen yerden başlayacaktır. Bu sebeple hangi hareketi yaparsanız yapın vücut yağ yakmaya, bireyin kendisine fazlalık olarak gördüğü bölgesinden değil, vücudun istediği kısımdan başlayacaktır.
Hangi Spor Yapılmalı?
Son yıllarda, özellikle profesyonel sporu bırakmış kişilerin özellikle bacak, basen kısımlarından yağlanması sebebiyle, bisiklet sürerek ve bol bol yürüyüş yaparak inceldiği hakkında araştırmalar yapılmıştır. Ancak bu sporcular, sporu bıraktıktan sonra kas kütlesi kaybetmekte, böylelikle bacaklarındaki kasların azalmasıyla da alakalı olarak, genel olarak vücudun yağ yakımının yanında böyle bir sonucun da alındığı düşünülmektedir.
Diğer bir yandan spora yeni başlayan bireylerde kas kazanımı, uzun yıllar spor yapmış bireylere oranla daha fazla olmaktadır. Spora bölgesel zayıflama için başlandığında, kas kazanımı yüksek oranda olacağından, incelmesi için çalıştırılan bölgenin kas kazanımı ile daha da kalınlaştığı durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de, beslenme gibi yapılan sporun da dengeli olarak yapılması, mümkünse bütün vücudu çalıştıran, kan dolaşımını hızlandıran egzersizlerin tercih edilmesi, daha sağlam ve uzun vadeli sonuçların elde edilmesini sağlayacaktır.
Sonuç olarak, vücudun hangi bölgesinin çalıştırıldığı veya hangi besinin hangi bölgeyi erittiğinin araştırılması insanlarda zaman kaybına ve psikolojik yıkımlara neden olmaktadır. Aslında incelmek için spor yapmaya karar verdikten sonra sabretmeli, bölgesel yağ yaktığını iddia eden formüllere, ilaçlara veya egzersizlere de pek aldırış etmemek gerekir. Bir beslenme tarzında karar vermek veya spora başlamak bir bölgeyi zayıflatmak amacıyla başlamamalı, sağlıklı yaşam için bir motivasyon kaynağı olmalıdır.