Vişne, gülgiller ailesinden olup tadı, şekli ve rengi tamamıyla kiraza benzeyen bir meyvedir. Vişnenin tadı kirazdan daha ekşi olmakla birlikte, vişnenin Hazar Denizi ile Kuzey Anadolu arasındaki bölgeden geldiği kabul ediliyor.
Vişnenin Latince adı cerasus olmakla birlikte bu adın Giresun’un eski adından geldiği bilinir. Giresun’un eski adı ise Kerasus’tur. Vişne ağaçları 40-50 yıl yaşar.
Vişne Suyunun Farkı Nedir?
Vişne, meyve suyuna dönüştüğü zaman diğer meyvelerden farklılık gösterir. Vişne meyve suyuna dönüştüğünde antosiyaninin % 87’ sini saklıyor. Bu oran diğer meyvelerde daha düşüktür. Vişne, diğer meyvelere göre, meyve suyuna dönüştüğü zaman daha C vitamini kaybı daha az oluyor. Meyve suyu tüketimi için tercih edilmesi gereken meyve, vişne olması gerekir. Çünkü vişne suyu diğer meyve sularına oranla daha faydalı olduğu gözlendi.
Ülkemizde Vişne Üretimi
Türkiye, vişne üretiminde dünyadaki en büyük üretimcilerinden birisidir. Sıralama ölçütü ele alındığı zaman ilk üç ülkeden birisi olarak göze çarpar. Üretimin bu kadar fazla olmasının yanında ihracatında fazla olmasına sebep oluyor. Orantılı olarak büyüyen bu iki unsur dolayısıyla vişne ihracatında da Türkiye ilk üç ülke arasında yer edinir.