Kapalı cam fanus içinde bulunan bitkilere bir yaşam alanı oluşturmak için oluşturulan mahfazaya teraryum adı verilmektedir. Teraryum içinde çakıl taşları, yosun, canlı ve cansız bitkiler bulunabilir. Eğer teraryum içinde canlı bitki yetiştirilecekse buna uygun bitkilerin seçilmesi gerekecektir. Teraryumlar firmalardan satın alınabileceği gibi, kişinin zevkine göre en baştan oluşturulabilmektedir. Peki, teraryum bitkileri nelerdir? Hangi bitkiler teraryumda yetiştirebilir?
Teraryum Bitkileri
Teraryum bitkilerinin doğrudan güneş ışığına fazla ihtiyacı bulunmaz. Büyüme hızı yavaş olan ve cüce bitkilerin seçilmesi doğru karar olacaktır. Her bitkinin teraryuma uyum sağlayamayacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle teraryuma adapte olabilecek bitki çeşitlerine yönelmek gerekecektir.
Norveç Yosunu
Norveç yosunu uzun ömürlü bir bitkidir. Fazla bakım istemez. Teraryumlara kolaylıkla adapte olur. İçinde bulunduğu alanı yumuşatan bir özelliğe sahiptir. Kapalı teraryumlarda tercih edilebilir.
Kaktüs
Gövde kısmında su depolayan bir çöl bitkisi olan kaktüs, teraryum bitkileri arasında en sık tercih edilenler arasındadır. Bodur bitkiler arasında gösterildiği için teraryumda yetiştirilmesinde bir sakınca yoktur. Nemi seven bir bitki olduğundan kapalı fanuslara uygun değildir. Açık pozisyondaki teraryumlarda kullanılabilir.
Eğrelti Otu
Dünya üzerindeki en eski bitkiler arasında eğrelti otları bulunmaktadır. İç mekanlarda yetiştirilebilmesi oldukça kolaydır. Kapalı teraryumlarda tercih edilebilir. Nemi seven bir bitkidir.
Selaginella Yosunu
Selaginella bitkisine yosun denmesinin sebebi yosuna benzemesinden kaynaklanmaktadır. Normalde bu bitki bir yosun türü değildir. Çölde yaşayabilen bir bitkidir ve nemle arası değildir. Bu durum selaginella yosununu açık teraryumlarda yetiştirmeye uygun kılıyor.
Orman Sarmaşığı
Nemi seven teraryum bitkileri arasında orman sarmaşığı gösterilebilir. Bu bitkinin sulama karşı fazla ihtiyacı yoktur. Kapalı teraryumlar içinde biriken nemi emerek su ihtiyacını karşılar. Dekoratif teraryum bitkisi arayanlar için orman sarmaşığı ideal bir seçim olacaktır.
Sulukent Bitkileri
Kaktüs familyasından olan sulukent bitkilerinin etli bitki olarak sınıflandırıldığı bilinmektedir. Nemli ortamlarla araları fazla iyi değildir; bu nedenle açık veya yarı açık teraryumlar için ideal bitkilerdir. Su ihtiyacını yapraklarında ve gövdelerinde depoladıkları nemden karşılarlar. Haworthia Cooperi, Aloe Polyphylla, Aloe Humilis gibi farklı türleri bulunmaktadır.