Svg Nedir? Svg Dosyası Nerelerde Kullanılır?

SVG yani Scalable Vector Graphics. Türkçe olarak karşılığı ise ölçeklendirilebilir vektör grafikleridir. Özellikle grafik tasarım işi ile uğraşanların sıkça karşılaştığı bir terimdir.  SVG resim ve grafikler ile ilgili bir yazılım dosyasına denmektedir. Özellikle web sitelerine yüklenecek olan resim dosyaları için kullanılmaktadır. Bunun nedeni de SVG ile dosyaları web sitesine aynı boyutta yüklenebilmesidir.

SVG Nasıl İşler?

Basitçe anlatılmak gerekirse bir grafik dosyadını web sayfasına yükleyeceksiniz ancak dosyanın boyutunun değişmesini istemiyorsanız SVG dosyası işte tam burada kullanılmaya başlıyor. Web sayfası içinde SVG dosyasını hangi boyutta kullanırsanız kullanın dosya içerisinde hiç bozulma olmadan kullanabilirsiniz. SVG ölçeklenebilirlik, etkileşim programlanabilirlik, etkileşim ve performans olarak en verimli yazılımlardan birisidir.

SVG Xml tabanlı bir vektörel grafik formatıdır ve webde ve diğer platformlarda grafik görüntüleme için kullanılmaktadır. SVG sahip olduğu W3C standartları sayesinde java script, DOM, CSS ve HTML gibi açık kodlu web yazılımları ilede kolay bir şekilde çalışılabilmektedir. W3C küresel ölçekte grafik stadanrtlarını belirleyen bir yazılım olduğu için SVG de daha uzun bir süre grafik yazılımları için kullanılacak gibi görünmektedir.

SVG ile istediğiniz bir görseli oluşturmak için istediğiniz metin, şekil ve yoku kullanarak dilediğiniz boyutta grafik oluşturabilirsiniz. SVG web sitesi hazırlamada karşılaşılan sorunları çözmektedir.

svg

Neden SVG Kullanılmaktadır?

SVG kullanımı incelendiğinde aslında neden kullanıldığı açıkca ortaya çıkmaktadır. SVG oldukça küçük depolama alanına sahip oldukları için sık kullanılmaktadır. SVG ile hazırlanan grafikler hangi ölçekte olurlarsa olsunlar web sitesine yüklendikten sonra istediğiniz ölçeğe büyütebilir ve küçültebilirsiniz. Bu yaklaştırma ve uzaklaştırma işlemlerinde svg dosyalarında hiç bir bozulma olmamaktadır.

SVG aynı zamanda işlem yapan kullanıcılara kodlama yardımı seçeneğide sunmaktadır. SVG dosyaları ise en çok karşımıza fotoshop programı ile yapmış olduğumuz çalışmaların kaydedilmesi safhasında çıkmaktadır.

SVG Genel Özellikleri

SVG dosyaları vektör altyapısında ve xml tabanlı bir uygulamadır. İçinde xml yapısında belirtilen çizim özelliklerini barındırmaktadır. SVG dosyaları için herhangi bir ölçeklendirme sınırı bulunmamaktadır. Bu sayede oluşturulan grafikler her türlü ölçeğe kolayca yükseltilebilmektedir. SVG ile oluşturulan dosyaların yazdırılma ve bastırılma işlemlerinde de herhangi bir kayıp yaşanmamaktadır.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir