Sosyal ortamlarda kişinin rezil olacağı korkusuyla insan arasına karışamaması, kalabalık önünde konuşamaması, grup içerisinde sesini çıkarmaması gibi durumlara sebep olan sosyal fobi, çocukluk döneminden itibaren kişiyi etkisi altına alan bir durumdur.
Bir çözüm bulunmadığı sürece kişi, kendini herkesten, hatta en yakın çevresinden bile soyutlamaya başlar. Bu da zaman içerisinde yalnızlık korkusu gibi duyguların ortaya çıkarak, kişinin derin bir bunalıma sürüklenmesine sebep olur.
Sosyal Fobi İle Utangaçlık Arasındaki Fark Önemli
Sosyal fobi, utangaçlıkla karıştırılmamalıdır. Çünkü, utangaçlık bir kişilik özelliğidir ve zaman içerisinde bu durumun üstesinden gelmek daha kolaydır. Fakat kişinin sosyal fobi yaşaması daha ciddi bir durumun göstergesidir. Genelde kendine güveni olmayan ve kaygı bozukluğu yaşayan kişiler toplum içinde olmaktan hoşlanmazlar ve konuşmaları veya hareketlerinin sürekli birileri tarafından izlendiğini, eleştirileceklerini veya rezil olacaklarını düşünürler. Bu durum da onların kendini insanlardan uzak tutmasına; dolayısıyla sosyal ve iş ortamında geri planda kalmasına yol açar.
Sosyal fobinin üstesinden gelmeyen ve kendini toplumdan soyutlayan kişiler rahatlayabilmek ve kendi dünyalarına girebilmek için, uyuşturucu ve alkol kullanımaya başlayabilirler. Bu davranış da ileride daha ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Dolayısıyla bu rahatsızlığa ilişkin görülen ilk belirtide bir uzmana başvurulması gerekir.