Geri dönüşüm uygulaması kullandığımız ürünlerin doğada kaybolmadan tekrardan kullanıma hazır hale getirilmesini amaçlayan bir sistemdir. Bu yüzden sadece pet şişe alanında değil bir sürü alanda geri dönüşüm yapılmakta ve doğayı kirletmeden kullandığımız malzemeleri yeniden dolaşıma sokmaktadır.
Pet Şişe Geri Dönüşüm Sistemi Ne İş Yapar?
Pet şişeleri geri dönüştürme amacı taşıyan pet şişe geri dönüşüm hattı içerisine girecek olan pet şişeler öncelikle ayıklama konveyörü yardımıyla yabancı maddelerden ve PVC’den pet şişeyi ayıklamaktadır. Bu ayıklama işlemi sırasında şişelerin renk ayrımı yapılır. Bundan sonra yükleme konveyörü pet şişeleri sistematik bir biçimde kırma makinesine besler. Kırma makinesi ise geri dönüştürülmesi amaçlanan pet şişeyi parça boyutu 10-12 milimetre olacak bir şekilde küçülmeye başlar.
Bundan sonra kırma makinesine pet şişeler ile birlikte üst hazneden püskürtülen su ise kirli şişelerin kırma makinesinde ön yıkaması sağlanmaktadır. Bu işlemden sonra ise kırma makinesinin alt kısmında bulunan spiral vida geometrisindeki elevatör yardımı ile pet malzeme taşınır. Sonra ise kırma çıkış elevatörü, pet çapakları kapat etiket ayırma havuzuna taşımaktadır. Bu havuzda ise kapat ve etiketler su yüzeyinde bulunan döner paletler ile ilerletilerek havuz çıkışında üst tarafa yerleştirilen helezon yardımı ile havuzdan atılmaktadır.
Görüleceği gibi pet şişe geri dönüşüm sistemi işlemi son derece karmaşık bir sistem içerisinde yürümektedir. Buraya kadar olan işlemlerden sonra ise dipte bulunan elevator yardımı ile pet çapakları karıştırılır. Pet çapaklarının içerisinde bulunan etiket ve kapakların ayrılması sağlanır. Bu işlemde sonra ise pet çapaklarının içindeki malzemenin havuz çıkışına taşınması sağlanmaktadır.
Pet Şişe Ayıklama İşleminde Renkler Nasıl Ayrılır?
Yukarıda saydığımız işlemler pet şişelerin içinde bulunan bazı atık maddeleri ayıklama işlemi ile ilgili idi. Bu aşamadan sonra pet şişe geri dönüşüm hattı çalışma şekli benzer bir düzende ilerler. Bu sistem ise havuz çıkışında bulunan ikinci bir elevatörün çapakları havuz dışına çıkarır. Bundan sonra havuzun devamında bulunan separatör pet çapaklar, üzerlerinde bulunan suları ve kirli maddeleri ayırarak bu malzemeleri Kimyasal Yıkama Makinesine taşır.
Bu aşamadan sonra ise kimyasal yıkama makinesine taşınmış olan pet çapaklar 90 derece üstü sıcaklıktaki kimyasallar ve su ile yıkanır. Bu işlem hem malzeme üzerinde bulunan etiketleri yapıştırmak için kullanılan tutkal kalıntılarını temizlemek amacı ile hem de malzemenin üzerindeki kirleri temizler. Bundan sonra geri dönüşüm sistemine girecek pet şişeler ise ayıklama konveyörüne girerek yabancı maddeleri PVC’den el ile ayırmaktadır. Bu aşamada ise şişelerin renk ayrımları gerçekleştirilir.
Pet Şişe Ayıklama İşlemi Neden Gereklidir?
Büyük bir özen ile yukarıda bahsettiğimiz pet şişe geri dönüşüm hattı içerisinde ayıklanan ve temizlenen pet şişelerin bu işlemden geçmelerinin amacı geri dönüşümlerinin sağlanmasıdır. Bu geri dönüşüm işlemi sayesinde hem bizlerin en büyük yuvası olan doğamız kirlenmeyecek hem de ekonomik açıdan tasarruf edeceğiz.
Pet Şişe Geri Dönüşüm Sistemi’nde Hangi Malzemeler Kullanılmaktadır?
Yukarıda bahsettiğimiz pet şişe geri dönüşüm hattı işlemi yapılırken kullanılan birçok makine bulunmaktadır. Pet şişeleri ayrıştırmak için kullanılan bu makineler ise şunlardır:
Balya Açma Makinesi
Islak Kırıcı
Trommel
Hava Ayırıcı
Su ile Ayırma Banyosu
Sıcak Yıkama Makinesi
Friksiyon Yıkayıcı
Su Uzaklaştırma Makinesi
Isıl Kurutucu
Siklon Ayrıştırıcı
Pet Paketleme Silosu
Müstakil Makineler
Bu malzemeler yardımı ile çalışan pet şişe geri dönüşüm hattı pet şişeleri moleküllerine ayırır. Bu ayrılan moleküllerden oluşan şişe ise dönüşerek tekrardan hizmetinize sunulur. Pet şişe dönüştürme işlemi ile ilgili iletişim bölümümüzden bilgi alabilirsiniz.
Ürün için https://www.inanplastics.com/pet-sise-geri-donusum-hatti tıklayın.