Gebeliğin tıbbı müdahale ile sonlandırılmasına kürtaj denir. Rahim iç duvarının kazınarak örnek alınması da tıp dilinde kürtaj olarak adlandırılır. Ancak halk arasında daha çok rahim içnideki ceninin müdahale ile alınması olarak bilinir. Kelime anlamı bıçakla kazıyarak temizleme olan kürtajın ilk olarak serbest bırakıldığı ülke Rusya’dır. Rusya’da 1920 yılından itibaren uygulama serbest bırakılmıştır.
Kürtajın Riskleri Nelerdir?
Uygulama bazen istenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasında kullanılan bir yöntem olsa da bazı durumlarda tıbbi gereklilik nedeniyle kürtaja başvurulur. Özellikle gebeliğin anne sağlığı için risk teşkil ettiği durumlarda, anne karnında meydana gelen bebek ölümlerinde tıbbı olarak zorunlu kürtaj yapılır.
Önemli riskleri olan bir uygulamadır. Mutlaka hastane ortamında yapılmalıdır. En önemli riski rahim delinmesi riskidir. Bunun dışında anesteziye bağlı riskler, parça kalması, enfeksiyon oluşumu, rahim içi yapışıklıklar da ortaya çıkabilecek riskler arasındadır. Uzmanlar kürtajın riskler ve bir doğum kontrol yöntemi olmadığı konusunda kadınları sık sık uyarıyorlar. İstenmeyen gebeliklerin önlenmesi için doğru doğum kontrol yöntemleri kullanılmalıdır.