Bağırsaklar ve Probiyotikler

Erişkin bir insan vücudunun doku ve organlarında 10 trilyon kadar hücre, bağırsaklarında ise 100 trilyon kadar mikroorganizma bulunuyor. Bu mikroorganizmalar bakteri, mantar veya maya yapısında olabiliyor.

bağırsak

bağırsak

Yani insan vücudu kendi hücrelerinden bir oranında oluşurken mikrobik bitki örtüsü denebilecek floradan dokuz oranında oluşuyor. İnsan vücudunda özellikle bağırsaklarda bulunan bu floranın insan sağlığı ve hastalıklarla çok yakın ilişki içinde olduğu her geçen gün biraz daha anlaşılıyor.

Faydalı Bakteriler

Bu flora vücudumuza öylesine yerleşmiş amaçsız misafirler değiller. Neredeyse nitelikli bir organ olarak tanımlanabilirler bile. Tıbbın babası sayılan Hipokrat “Bütün hastalıklar bağırsaklarda başlar” sözünü boşa söylememiş.  Bağırsakların insan beyni yanında neredeyse yardımcı bir beyin gibi iş gördüğü, insan beyni ile bağırsak sistemi arasında çok yönlü derin etkileşimlerin olduğu her geçen gün ortaya çıkıyor.

bağırsaklar

bağırsaklar

Bu yüzden bağırsaklar bulunan dost bakterileri yani probiyotikleri tanımak ve onların canlı kalmasını sağlayan probiyotik gıdalarla bağışıklığımızı güçlendirmek bizi hastalıklara karşı koruyor. Ev yapımı yoğurt, kefir, sirke, ev turşusu, ev salçası gibi gıdalar faydalı probiyotik içeren gıdaların başında geliyor. Yer elması, hindiba, soğan, sarımsak, pırasa, enginar ve muz da bol miktarda probiyotik içeriyor. Artık besinleri sadece kalorilerine göre değerlendirmemek gerek, bu güçleri de sağlık için gerekli.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir