Zamak Üreten Firmalar

Zamak, işlenmesi oldukça kolay olan bir malzeme olarak bilinmektedir. Son derece dayanıklı bir malzeme olarak bilinen zamak aynı zamanda düşük maliyetli bir malzeme olarak ifade edilebilmektedir.

Çinko, bakır, alüminyum ve magnezyum gibi metallerin birleşiminden oluşan bir metal alaşımı olan zamak, içeriğinde bulunan elementlerin Almanca isimlerinin baş harflerinden oluşmaktadır.

Zamak Nedir?

Zamak bir metal alaşımı olarak bilinmektedir. Alüminyum, bakır, çinko ve magnezyum gibi metallerin birleşimden meydana gelmektedir. İşlenmesi kolay olan zamak, düşük maliyetli ve dayanıklı bir malzeme olma özelliğine sahiptir.

İçeriğinde bulunan metal oranlarına göre zamak türleri de farklılık gösterebilmektedir. Birçok farklı alanda da kullanıldığı söylenebilir. Elementlerin Almanca isimlerinin baş harflerinden türetildiği bilinmektedir.

Z: Zink kelimesi çinko anlamına gelmektedir.

A: Aluminium kelimesi alüminyum anlamındadır.

MA: Magnesium kelimesi magnezyum anlamına gelmektedir.

K: Kupfer kelimesi ise bakır anlamındadır.

Zamak Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Zamak, çevre dostu bir alaşım olma özelliğine sahiptir. Düşük bir erime sıcaklığına sahip olması ve geri dönüştürülebilir olması nedeniyle oldukça önemli bir malzemedir. Birçok çeşitli sektörde zamak kullanıldığı bilinmektedir.

Kaliteli zamak üreten firmalar arasında yer alan Berk Zamak Döküm firmasıyla ilgili tüm bilgilere berkzamakdokum.com sitesi üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Farklı sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılmakta olan bir malzeme olan zamak oldukça çeşitli kullanım alanlarına sahiptir.

Otomobil parçalarının üretilmesinde sıklıkla tercih edilen zamak otomotiv sektörünün olmazsa olmaz parçaları arasında yer almaktadır. Özellikle güvenlik parçaları, bağlantı çubukları ve muhafazalar gibi demir içermeyen metal enjeksiyonlarında kullanılması tercih edilmektedir. Kullanılan döküm kalıbı ve kalitesi de oldukça önemlidir.

Zamak Döküm Kalıp

Mobilya ve dekorasyon alanında da zamak oldukça fazla kullanılmaktadır. Özellikle menteşeler, kapı ve dolap kulpları, dekoratif aksesuarlar ve köşe bağlantılarında zamak kullanıldığı bilinmektedir. Elektrik ve elektronik malzemelerde de zamak kullanıldığı bilinmektedir.

Genel olarak el bilgisayarları, elektronik konektörler ve el bilgisayarları için kullanılmaktadır. Tekstil sektöründe de zamak kullanıldığını söylemek mümkündür. Fermuarlar, düğmeler ve diğer aksesuarlar zamak ile üretilmektedir.

Aydınlatma ekipmanlarında da zamak kullanılmaktadır. Genel olarak ise lamba aksesuarlarında ve aydınlatma armatürlerinde kullanıldığı söylenebilir. Banyo ve mutfak aksesuarlarında da oldukça fazla kullanılmaktadır.

Banyo boru bağlantılarında ve musluklarda zamak kullanımı tercih edilmektedir. Spor ve giyim ürünlerinde de kullanıldığı bilinmektedir. Genel olarak giyim aksesuarlarında spor ekipmanlarında, çantalarda ve telefon kılıflarında kullanılabilen bir malzemedir.

Zamak Neden Tercih Edilmektedir?

Oldukça fazla tercih edilmekte olan zamak, çeşitli sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılmakta olan bir malzemedir. Dayanıklı, işlenebilir ve ekonomik bir malzeme olması nedeniyle oldukça fazla tercih edildiği bilinmektedir.

Zamak kullanılması oldukça düşük maliyetli bir malzemedir. Üstelik zamak üretim sürecinin ekonomik ve verimli olması nedeniyle sıklıkla tercih edildiği bilinmektedir.

Geri dönüştürülebilir bir malzeme olan zamak, çevre dostu bir özelliğe sahiptir. Çevre üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu söylenebilmektedir.

Döküm yöntemiyle şekillendirilebilir bir malzemedir. İşlenebilirlik açısından oldukça fazla tercih edilmekte olan zamak sayesinde ince detayların ve karmaşık tasarımların kolay bir şekilde elde edilmesi mümkün olmaktadır.

Korozyona karşı oldukça dayanıklı bir malzemedir. Sahip olduğu bu özellik sayesinde ise uzun ömürlü ürünlerin üretilmesi mümkün olmaktadır.

Zamak, alüminyum ve çelik ile kıyaslandığı zaman daha hafif bir malzeme olma özelliğine sahiptir. Bu durum ise taşıma ve montaj aşamalarında oldukça büyük bir kolaylık sağlamaktadır.

Aşınmaya, darbelere ve çizilmelere karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir. Farklı sektörlerde kısa sürede işlenebilir özellikte bulunmaktadır. Zamak kullanımının birçok endüstride yaygın olduğu bilinmektedir.

Hangi Zamak Türleri Bulunmaktadır?

Zamak farklı sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılmakta olan bir malzemedir. Özellikle otomotiv, elektrik ve elektronik, mobilya, tekstil ve daha birçok alanda kullanıldığı bilinmektedir. İşlenmesi kolay olan son derece dayanıklı bir malzemedir. Birçok sektörde kullanılması tercih edilmektedir. Berk Zamak Döküm tarafından kalıp dökümü başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Zamak 2: Magnezyum, bakır ve alüminyum içerdiği söylenebilir. Özellikle ise otomobil çamurluklarında ve ayakkabı gibi hassas parçaların kalıplarında kullanılmakta olan bir zamak türüdür.

Zamak 3: Bakır içermektedir. Kalıp kullanım ömrü oldukça uzundur. Zamak 3 türünün talaşlı imalat için uygun olduğu bilinmektedir.

Zamak 5: Avrupa da ve Türkiye de en yaygın şekilde kullanılmakta olan zamak türüdür. İşlenebilir, dayanıklı ve ekonomik bir döküm kalıp malzemesi olduğu söylenebilir.

Zamak İle Alüminyum Arasındaki Farklar Nelerdir?

Alüminyum ve zamak farklı özelliklere sahip olan iki metal olarak ifade edilebilir. Zamak ve alüminyum kimyasal içerikleri bakımından farklılık göstermektedir. Her iki metal de farklı yoğunluklara sahiptir.

Zaman daha yoğun bir malzeme iken alüminyum ise daha hafif bir malzeme olarak öne çıkmaktadır. Bir diğer fark ise işlenebilirlik olarak ifade edilebilmektedir. Zamak, döküm yöntemiyle şekillendirilebilmektedir. Alüminyum da işlenebilen bir malzemedir aynı zamanda zamaktan daha yumuşaktır.

Aşınmaya, darbelere ve çizilmelere karşı zamak daha dayanıklı bir malzeme olma özelliğine sahiptir. Alüminyum da aynı şekilde oldukça dayanıklıdır ancak zamak kadar dert bir yapıda bulunmamaktadır. Zamak korozyona karşı dayanıklı bir özellikte bulunmaktadır. Alüminyum da korozyona karşı dayanıklıdır.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir