Trafikte sol bacak debriyaj ağrısına başlamış olabilir, ancak açık yola çıkıldığında araba meraklıları manuel şanzımanın daha eğlenceli bir seçim olduğunda hemfikir. Çoğu zaman manuel şanzımanlar, otomatik akrabalarından daha düşük maliyetli olma eğilimindedir ve birçok kişi daha iyi yakıt ekonomisi elde ettiklerini düşünüyor. Aslında manuel şanzımanlı araçların otomatik şanzımanlı araçlara kıyasla daha az maliyet eğilimi gösterdiği doğru olsa da, yakıt verimliliği doğru değildir.
Otomobillerde Manuel ve Otomatik Şanzıman Farkı
Manuel şanzımanlı bir arabada durduğunuzda vites değiştirerek veya debriyaja basıp nötr vites seçmeniz gerekiyor. Eğer yapmazsanız, araç durur, buna karşılık, otomatik iletim durduğunuzda dişli kutusunda kalır. “Dur ve git” trafikteki sol bacağınız için harika olsa da, düşük hızlarda kilometre için kötüdür. Bununla birlikte, modern otomatik şanzımanlar, yüksek hızda yakıt tasarrufu sağlar. Çoğu otomatik şanzıman, daha fazla vitese sahiptir. Daha fazla vites, daha az devir yaparken motorun tekerleklere aynı miktarda güç gönderebileceği anlamına gelir. Bu ise benzin tasarrufu sağlar.
Sürekli değişken şanzıman (CVT) otomatik çalışır. Bir debriyaj kullanmak zorunda değilsiniz ve arabanızı sürmek için yola koymanız yeterlidir. Manuel ve yarı otomatiklerden farklı olarak, CVT’ler sonsuz dişli oranı kombinasyonlarına sahiptir. Bunun anlamı, CVT’nin daima motordan tekerleklere mümkün olan en tasarruflu şekilde güç gönderebilmesidir.
Otomatik muadillerine göre daha verimli olduğu düşünülen manuel araçlar hala çok sayıdadır, ancak çoğunlukla tüm manuellerin otomatiklerden daha etkili olduğu fikri artık doğru değildir. Araba meraklıları son model araçlarda klasik vites aktarma seçeneğinin olmamasından şaşkına dönebilir, ancak yakıttan tasarruf etmek isteyenler için bu kötü bir şey değil.