Nokta vuruşlu yazıcılar, mürekkep püskürtmeliler, lazer yazıcılar ve ısıl yazıcılar derken 3D printer hayatımıza hızlıca bir giriş yaptı. Teknolojik gelişmelerin baş döndürücü bir hızla kullanıldığı günümüzden 80 yıl öncesine dayanan yazıcı gelişimine biraz değinelim.
İlk Printer ve Sonraki Gelişmeler
1938’de Chester Carlson elektrofotografi (yaygın olarak Xerox) denilen bir kuru baskılama tekniği icat eder, ancak bu tekniğin geliştirilmesi ve ilk lazer yazıcının tamamlanması 1971 yılını bulur. İlk hızlı yazıcı, Remington-Rand tarafından 1953 yılında ünlü Univac bilgisayarında kullanılmak üzere üretilir. İlk nokta vuruşlu yazıcı IBM tarafından, ilk boya süblime yazıcı ile aynı yıl olan 1957’de piyasaya çıkarılır. 1976′ da IBM 3800 yüksek hızlı ilk lazer yazıcısı olarak ilan edildikten sonra bugün en çok kullandığımız yazıcı türlerinden biri olan mürekkep püskürtmeli (inkjet) yazıcı icat edilir, fakat yayılması 1988 yıllarına uzar. 1992′ de Hewlett-Packard, LaserJet 4 adlı, yazıcısını piyasaya sürer.
Teknoloji çöplüğüne atılan birçok printer modelinden sonra ise 1984 yılında ilk icadı gerçekleşen 3D (üç boyutlu) yazıcı 2006 yılından sonra bilinirliği de arttı. Geniş kitlelere ulaşmayı başaran 3D printerlar, bilgisayar ortamında kendi tasarladığı veya çevrim içi ortamda bulunan objeleri bilgisayara indirerek bu objeleri üç boyutlu hali ile 3D yazıcılardan çıkartabiliyor. Yaratıcılığınıza bağlı olarak her türlü nesne ve malzeme bu şekilde pratiğe dökülebiliyor.
İlk zamanlarda bilim, tıp, sanayi gibi sektörlerin kullanımında olan 3D (üç boyutlu) printerların kullanım alanı; mücevherden ayakkabı tasarımına, endüstriyel ve mimari tasarımlardan eğitime kadar yaygınlaşıyor. Belki sizde bir 3D printer edinerek tasarım ve üretim dünyasına adım atabilirsiniz…