İşte lohusalığın neredeyse değişmez kuralı olan ve artık kadınlar arasında bir adet haline gelen loğusa şerbeti. Hemen her doğum sonrası kadınların gerek hastaneye gerekse de eve gelenlere ikram ettikleri loğusa şerbetini yapmak aslında sanıldığı kadar kolay değildir. Bazı püf noktaları vardır ve onları gözden kaçırmamak gerekir.
Lohusa Şerbeti Yaparken Püf Noktalarına Dikkat!
Birçok insana göre son derece kolaymış gibi görünen loğusa şerbetini yapmak gerçekten tecrübe ister. En azından lohusa şerbeti yapacağınız şekeri doğru seçebilecek tecrübeye sahip olmanız gerekir. Onda ne var ki, her yerde bu şekerleri bulabilirim diye düşünmeyin. Çünkü piyasa satılan şekerlerin neredeyse her biri birbirinden farklı ve bazılarının içeriğinde tatlandırıcılar var bazılarında yok. Mesela içeriğinde tatlandırıcı olanların bazıları şeker ve tarçın-karanfil gibi aromalarla tatlandırılıyor.
Lohusa şerbeti aslında biraz da sizin damak zevkinize göre şekillenecek bir şerbettir. Mesela en geçerli tariflerinden biri, yaklaşık 500gr lohusa şekeri, tarçın ve karanfil ile yapılanıdır. Lohusa şekerini uygun gördüğünüz miktarda suyla –ki bu ölçü ortalama 15-20 bardak olabilir- eriyene kadar kaynatıp ardından tarçın ve karanfili ekleyebilirsiniz. Burada asıl püf nokta tarçın ve karanfilin miktarıdır. Bir de çok fazla kişinin bilmediği ama eklenince lohusa şerbetini daha da lezzetli bir hale getiren muskatı da eriyen lohusa şekerine ilave ederek, kısık ateşte kaynatmaya devam edebilirsiniz. Tüm malzemelerin aromasını verdiğinden emin olduktan sonra süzüp, sıcak ya da soğuk olarak misafirlerine ikram edebilirsiniz.